VII Col·loqui d'Estudis Transpirinencs

La setena edició del Col·loqui d’Estudis Transpirinencs, amb el títol «Els Pirineus visitats: del segle XVII a l’actualitat» se celebrarà a Salardú (la Val d’Aran) els dies 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre i comptarà amb la participació d’un total de vint-i-quatre comunicacions, repartides en els dos àmbits de treball en què s’estructura el col·loqui: «La descoberta dels Pirineus: dels balnearis a l’excursionisme» i «Els turismes de la modernitat». La conferència inaugural anirà a càrrec de la Dra. Francesca Español i Beltran (professora d’Història de l’art medieval a la Universitat de Barcelona i presidenta dels Amics de l’Art Romànic-Institut d’Estudis Catalans), la ponència del primer àmbit a cura del Dr. Francesc Roma i Casanovas (Fundació Universitària del Bages, Universitat Oberta de Catalunya i  Universidad Nacional de Educación a Distancia). La  taula rodona «Els turismes de la modernitat» serà moderada per Pèir Cots Casanha (president de la Seccion d’Istòria der Institut d’Estudis Aranesi) i comptarà amb la participació de Jordi Abella i Pons (director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, coordinador de la Xarxa de Museus de l’Alt Pirineu i l’Aran); Joaquim Alsina (president de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí)  i Alfred Pérez Bastardas (secretari de la Societat Catalana d’Estudis Històrics-Institut d’Estudis Catalans i de la Societat Catalana d’Història de la Farmàcia i membre del Grup de Recerca de la Cerdanya).

A més de les sessions científiques s’han programat més activitats relacionades amb la mateixa temàtica, com un cinefòrum amb documentals inèdits de la Vall d’Aran i del Pirineu dels anys seixanta, el divendres al vespre, i la visita cultural al Museu dera Val d’Aran, el diumenge al matí. Per a més informació, l’adreça electrònica de la secretaria del col·loqui és pineda@irmu.org i http://www.sre.urv.cat/irmu/transpirinencs/index.php

PROGRAMA DEFINITIU

Salardú (la Val d’Aran), 30 de setembre i 1 i 2 d’octubre de 2011

Divendres, 30 de setembre

17.00 h – Recollida de la documentació

19.00 h – Inauguració

19.30 h –  CONFERÈNCIA INAUGURAL

«El Pirineu desvetllat: viatges i descoberta del patrimoni medieval» a càrrec de la Dra. Francesca Español i Beltran (professora d’Història de l’art medieval a la Universitat de Barcelona; presidenta dels Amics de l’Art Romànic-Institut d’Estudis Catalans).

22.30 h – Cinefòrum  al PyrenMuseu

Dissabte, 1 d’octubre

9.30 h – Recollida de la documentació

9.45 h – PONÈNCIA ÀMBIT 1

«Descobrir la muntanya, descobrir els Pirineus: de la imatge medieval a la muntanya catalana»,a càrrec del Dr. Francesc Roma i Casanovas (Fundació Universitària del Bages; Universitat Oberta de Catalunya; Universidad Nacional de Educación a Distancia).

10.30 h – Pausa-cafè

11.00 h – COMUNICACIONS. ÀMBIT 1

11.00 – 11.10 h –  «Viatgers pioners en Pirenéu Aranés. Apunts sus eth Prepireneisme, segles XVI-XVIII»,a càrrec de Claudi Aventin-Boya (Institut d’Estudis Aranesi).

11.10 – 11.20 h – «Jean Bepmale (1852-1921). Un aranesista e pireneista  desconeishut», a càrrec de Claudi Aventin-Boya (Institut d’Estudis Aranesi).

11.20 – 11.30 h – «Els Pirineus com a zona de resistència. Visió militar del Pallars (1945-1950)», a càrrec de Josep Clara (Universitat de Girona).

11.30 – 11.40 h – «Maurice Gourdon e eth Plan de Beret», a càrrec de Pèir Còts e Casanha (Seccion d’Istòria der Institut d’Estudis Aranesi).

11.40 – 11.50 h – «La descoberta dels Pirineus a partir de dos fons fotogràfics conservats a l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Girona. Joan Xicart Rigual i Rafael Masó Valentí», a càrrec de Gemma Domènech (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural) i Rosa Maria Gil (historiadora i arxivera).

11.50 – 12.00 h – «Una mirada als Pirineus. Mapes en redós del Tuc deth Pórt de Vielha», a càrrec de Rosa Anna Felip i Fillat (Cartoteca del Centre Excursionista de Catalunya).

12.00 – 12.10 h – «Viatgers francesos que van travessar la frontera pirinenca al segle XIX», a càrrec de Manel Figuera (Associació Llibre del Pirineu).

12.10 – 12.20 h – «Josep Zulueta a l’Urgellet: un primer contacte en clau electoral», a càrrec de Carles Gascón Chopo (Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell).

12.30 h – Taula rodona: «Els turismes de la modernitat», amb la participació de:

Jordi Abella i Pons (director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, coordinador de la Xarxa de Museus de l’Alt Pirineu i l’Aran).

Joaquim Alsina (president de l’ Associació Catalana d’Estacions d’Esquí).

Alfred Pérez Bastardas (secretari de la Societat Catalana d’Estudis Històrics-Institut d’Estudis Catalans i de la Societat Catalana d’Història de la Farmàcia. Membre del Grup de Recerca de la Cerdanya).

Modera: Pèir Cots Casanha, president de la Seccion d’Istòria der Institut d’Estudis Aranesi.

14.00 h – Dinar

16.00 h – COMUNICACIONS. ÀMBIT 1 (continuació)

16.00 – 16.10 h – «Es visites de Juan Francisco de Gracia, Francisco de Zamora, Pascual Madoz e Juli Soler Santalò. 1613-1789-1835-1906. Eth Terçon de Lairissa», a càrrec de Maria  Pau Gómez Ferrer (Directora der Archiu Generau d’Aran).

16.10 – 16.20 h – «La frontera pirinenca dels botànics i primers excursionistes dels segles XVIII-XIX», a càrrec d’Antoni Llagostera Fernández (Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès).

16.20 – 16.30 h – «La Ribera de la Seu vista pels enginyers de mines del segle XIX», a càrrec de Lluís Obiols Perearnau (Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell).

16.30 – 16.40 h – «La descoberta de la música tradicional del Pirineu. Palmira Jaquetti i l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya», a càrrec de Josefina Roma (Universitat de Barcelona).

16.40 – 16.50 h – «Coneixement del patrimoni artístic aranès a través de fotografies i documents dels primers turistes», a càrrec d’Elisa Ros Barbosa (Airau de Patrimòni Culturau – Conselh Generau d’Aran).

16.50 – 17.00 h – «Els Banhs de Les: un establiment termal de la Val d’Aran al segle XIX», a càrrec de M. Àngels Sanllehy i Sabi.

17.00 – 17.10 h – «El prehistoriador Édouard Harlé, enginyer i excursionista dels Pirineus», a càrrec de Narcís Soler Masferrer (Universitat de Girona i Institut d’Estudis Gironins) i Joaquim Soler Subils.

També es presentaran les següents comunicacions de l’àmbit 1:

«Gravats rupestres del coll d’Ares», de Jordi Casamajor (Societat Andorrana de Ciències i Universitat d’Andorra).

«Paisatge i mirades a la Ribagorça menys coneguda: la construcció intangible de la marginalitat», d’Alexis Sancho Reinoso (Universitat de Barcelona).

17.15 h – COMUNICACIONS. ÀMBIT 2

17.15 – 17.25 h – «Representacions audiovisuals dels Pirineus: les postals modernes», a càrrec d’Helena Alonso Capdevila (Universitat de Lleida).

17.25 – 17.35 h – «Parlem de paisatge», a càrrec de Mireia Boya Busquet (Professora associada al Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra).

17.35 – 17.45 h – «La travessa de 1882 als Pirineus de Jacint Verdaguer. L’ascenció a l’Aneto des de la Seu d’Urgell», a càrrec de Bernat Gasull i Roig.

17.45 h – 17.55 h –«De “Txuria gora” (Lo blanco arriba) a “Correu, correu, que la blanqueta s’escapa”. Una idea para la puesta en valor del patrimonio inmaterial del paisaje pirenaico a través de los mismos mitos en versión vasca y catalana», a càrrec de Xabier Kerexeta Erro (KALEGOI kultura, ondare).

17.55 h – 18.05 h – «El turisme farmacèutic al Pirineu», a càrrec d’Àngels Mach i Buch (Farmacèutica comunitària a Canillo. Societat Andorrana de Ciències).

18.05 – 18.15 h – «La cooperació transfronterera als Pirineus en matèria de turisme». a càrrec de Xavier Oliveras González (Departament de Geografia. Universitat Autònoma de Barcelona).

18.15 – 18.25 – «PyrenMuseu, Pyrenades i Pirineisme», acàrrec de Manel Rocher (Director del Refugi Rosta i fundador del PyrenMuseu i de Pyrenades).

18.30 h – Debat

19.30 h – Cloenda

Diumenge

11.00 – 14.00 h – Visita al Museu dera Val d’Aran

Secretaria del Col·loqui:

Institut Ramon Muntaner. Fundació Privada dels centres d’estudis de Parla Catalana

Tel. 977 401757/Fax 977 414053

Adreça electrònica: pineda@irmu.org

Informació: www.irmu.org

Organització:

Conselh Generau d’Aran, Archiu Generau d’Aran, Institut d’Estudis Aranesi, Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, Centre d’Estudis Ribagorçans, Patronat Francesc Eiximenis – Diputació de Girona, Institut Ramon Muntaner, Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana

Amb el suport de:

Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de CatalunyA, Ajuntament de Naut Aran, Institut d’Estudis Ilerdencs – Diputació de Lleida, Fundació Josep Irla, Fundació Nous Horitzons, Pyrineo 2011, CTP – Comunitat de Treball dels Pirineus, La Mañana, PyrenMuseu, Viure als Pirineus, Diari Segre.