Vicent Vidal, membre del Grup d’Estudis Etnopoètics, ha guanyat el 34è Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular amb l’obra “Una història de la literatura popular valenciana (1873-2018)”.

El lliurament de premis va tenir lloc al Teatre Armengol de Bellpuig el dissabte 13 d’abril de 2019 a 2/4 de 9 del vespre, en el marc d’una vetllada literària durant la qual es va presentar el llibre de l’obra guanyadora de l’any passat Adelaida Ferré i Gomis, folklorista: l’art de brodar rondalles de Laura Villalba Arasa, a càrrec del Sr. Ramon Miró i també es va presentar l’opuscle “Gent de Casa” dedicat a l’Orfeó Joventut, a càrrec de Narcís Saladrigues.

Vicent Vidal (la Vila Joiosa), va recollir el guardó de mans de la Hble. Sra. Mariàngela Vilallonga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del Sr. Francesc Sabanés, diputat provincial de la Diputació de Lleida i del Sr. Salvador Bonjoch, alcalde de Bellpuig.

Vicent Vidal (la Vila Joiosa, 1989) és doctor en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant i màster d’Assessorament Lingüístic i Cultura Literària (Universitat de València / Universitat d’Alacant) i de Formació del Professorat (Universitat Miguel Hernández). Actualment exerceix de professor ajudant doctor al Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant. Imparteix docència en llengua i literatura catalanes en la Facultat d’Educació d’aquesta universitat i ha centrat la seva activitat investigadora en la literatura oral popular. Ha participat en diversos projectes de recerca sobre l’estudi diacrònic de la literatura catalana popular, i s’ha especialitzat en l’anàlisi de les tendències en la producció folklòrica dels autors valencians dels segles XIX i XX. Aquest tema, juntament amb l’estudi de la relació entre l’ensenyament i la literatura, és el que ha ocupat la majoria de les seves contribucions a congressos, capítols de llibre i revistes científiques.

En el treball, s’analitzen les obres, els autors i les institucions que s’han dedicat a la literatura oral popular al País Valencià entre 1873 i 2018 en relació amb les vicissituds històriques i culturals que els han fet possibles. L’anàlisi parteix d’una fonamentació teòrica que té presents els estudis previs proposats per a contextos equivalents en altres territoris, especialment del domini lingüístic compartit. Establert aquest marc teòric, es descriuen, s’examinen i es valoren els elements principals dins d’una periodització elaborada en relació amb els contextos historicoculturals en què han aparegut. En aquest sentit, s’hi han distingit quatre grans períodes: en el primer, entre 1873 i 1912, la literatura popular valenciana apareix molt determinada pels corrents literaris romàntics i renaixentistes i no es deslliga de la literatura de creació culta; en el segon, entre 1912 i 1939, es desenvolupen una sèrie de projectes institucionals de gran abast i s’avança en la teorització; en el tercer, entre 1939 i 1975, tot i la paralització d’iniciatives anteriors a causa de la dictadura, sorgeixen diverses veus que aconsegueixen dignificar la matèria i dotar-la d’un volum sòlid de publicacions de qualitat; i en el quart període, des de 1975 ençà, es produeix un esclat de publicacions, es recuperen materials inèdits o exhaurits i s’avança i s’aprofundeix en l’estudi i la investigació. En conjunt, doncs, s’ofereix un repàs a les contribucions més rellevants de la literatura popular valenciana i a les tendències generals que s’hi observen, cosa que pot contribuir a interpretar-les justament.

Font: Ajuntament de Bellpuig