Enric Valor: lingüista, novel·liste i rondaller. Edició a cura d’Emili Casanova i Lluís Valero. València: Editorial Denes, 2012.
184 pàgines. PVP: 24 €. ISBN: 978-84-92768-87-5
De la introducció… “El passat 12 de juny, Enric Valor “eixe senyor que parla tant bé el valencià”, “eixe senyor del capell que és tant simpàtic i atent”, “eixe senyor que coneix tots els noms de plantes i pardalets”, “el sogre del metge Lluís Gea”, tornava a Agullent, el poble que durant més de 10 anys l’acollí com a veí, el lloc on havia escrit dos de les seues novel·les Sense la terra promesa i Temps de batuda, el municipi que li ha dedicat un carrer. I tornava a la comarca de la Vall d’Albaida, que el considera fill seu, convertit en figura literària, com a mestre de llengua i com a símbol de lluita per recuperar l’autoestima i l’ús quotidià del valencià “el nostre català”, en paraules seues.
Per això, l’Ajuntament d’Agullent, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida i La Nostra Terra, amb el patrocini de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, li dedicaren, a l’Auditori Josep Maria Bru, una jornada d’estudi i de record en complir-se el I Centenari del seu naixement. Aquesta Jornada va ser la primera resposta a la tasca realitzada des de l’àrea de llengua i literatura de l’Institut d’Estudis de la vall d’Albaida. La primera de totes és la Jornada dedicada a Enric Valor realitzada a Agullent. La segona va tindré lloc al més d’octubre dedicada a Sanchis Guarner i al mes de novembre tancàvem estes jornades d’estudis dedicades al món editorial, les dos realitzades a Ontinyent. Des de la comissió es va valorar el realitzar una publicació amb tots els treballs presentats i açò es el que trobarem en aquest llibre dedicat a la primera de les jornades.
La dita Jornada reuní quatre dels millors escriptors de la comarca, tots professors, dos d’ells agullentins, Joan Olivares, Francesc Mompó, Vicent E. Belda i Ramon Haro, que el conegueren personalment. També, la seua néta i professora de la UJI Maria Lluïsa Gea Valor, que ens recordà el pas de Valor per Agullent, Xavier Ferré, professor de la Universitat Rovira i Virgili i estudiós de la seua trajectòria cívica, Emili Casanova, que va sentir parlar per primera vegada científicament del valencià de la seua boca, i Joan Pòrtic: Maria 10 Josep Garcia i Martí Oleza, professor insigne de la universitat de València, un dels primers estudiosos de la seua obra –la seua intervenció no es publica ací.
Als participants en la Jornada, s’han afegit en aquest recull les col·laboracions d’altres estudiosos que no pogueren ser presents a Agullent com Vicent Escrivà, el millor estudiós de la literatura valoriana, Josep Daniel Climent, autor del millor estudi sobre la seua tasca lingüística, Pere Riutort, amb qui col·laborà en els primers textos d’ensenyament de la llengua: Ponent i Llevant. I encara textos de més especialistes: un, de Vicent Garcia Perales, professor de la UCardenal Herrera-CEU; un altre, de Vicent Moreno, mostrant les possibilitats audiovisuals de la seua obra. I per a enriquir encara més el volum, dos treballs de dos acadèmics de l’AVL, un d’Honorat Ros sobre la presència de la Vall d’Albaida en l’obra més coneguda de Valor, les Rondalles, i un altre, contenint el balanç de l’any Valor, nomenat escriptor de l’any 2011 per l’AVL, a càrrec de la seua comissària Verònica Cantó. En total 14 noves aportacions a la coneixença i divulgació d’Enric Valor. I com a apèndix el text de presentació del Calendari de l’IEVA dedicat al nostre Valor l’any 2011.
A tots moltes gràcies per la seua col·laboració.
Maria Josep Garcia i Martí, Presidenta de l’IEVA
Més informació: Editorial Denes