Carrutxa organitza aquest mes de juny una nova edició d’un cicle d’activitats per reflexionar sobre els diferents aspectes que defineixen i transformen la festa, des d’una doble perspectiva històrica i actual, amb una mirada a la festa reusenca i una de més àmplia amb la participació de grans experts del país. L’edició d’enguany, “Parlem de festa“, es dedica als rituals de festa, aquests elements carregats de significat -molts d’ells, fora de programa- que transformen l’espai i el temps festiu: encendre la tronada, obrir l’urna que guarda el bust de Sant Pere, esperar la pujada del pilar caminant o recórrer els carrers acompanyant la cercavila del Masclet.

Alguns dels rituals ens remeten a cavall del 1700, l’època en què es va configurar el nucli central de la festa tal com la coneixem avui a bona part del país. Altres han estat recreats o afegits els darrers 30 anys, dins d’un procés de reinvenció que en moltes poblacions s’ha viscut enmig de debats i reflexions.

El cicle es durà a terme a les 19:30h., a l’Arxiu de Reus (c/ Sant Antoni M. Claret, 3, Reus) i està organitzat per Carrutxa amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional i de l’Arxiu Municipal de Reus. El programa d’activitats és el següent:

  • Dimarts 12 de juny. “Reus al segle XVIII, l’esclat de la festa”. Conferència a càrrec de Salvador Palomar.
  • Dijous 14 de juny. “Ritual, ciutat i recreació de la festa en el present”. Taula rodona amb la participació de Lluís Puig (Director de Cultura Popular i Tradicional, de la Generalitat de Catalunya) i Bienve Moya (gestor cultural). Moderarà Montserrat Flores (historiadora i membre de Carrutxa).